lagar och regler


Viktigt att tänka på när man sommarjobbar!

När du börjar ditt sommarjobb är det viktigt att du vet att du har både skyldigheter och rättigheter. Det förväntas av dig att du kommer i tid och utför dina arbetsuppgifter. Ställ frågor och var inte rädd att be om hjälp om du skulle behöva detta.
Alla känner till att du är ny och det förväntas inte av dig att du skall kunna allt från dag ett. Du skall veta att du har rätt till ett skriftligt lönebesked och att det där skall stå hur många timmar du har jobbat, vad du har fått betalt och hur mycket arbetsgivaren betalat in i skatt.

När du slutar ditt sommarjobb så glöm inte att be om anställningsintyg, be gärna om ett personligt omdöme. Ett bra betyg hjälper när du skall söka nästa sommarjobb! Fråga gärna ifall det finns chans att jobba extra under skoltiden. Detta ger dig värdefull arbetslivserfarenhet och visar du framfötterna så kanske din arbetsgivare känner någon annan nästa sommar som behöver dig om dom inte har plats för en sommarvikarie.

Om du är under 13 år får du inte jobba. Det gäller även om din familj har ett jordbruk. Men du får hjälpa till med enklare saker som att utfordra djuren, så för hand, plantera, plocka frukt och bär eller rensa trädgårdsland och liknande arbetsuppgifter i familjens jordbruk.
Om du går i grundskolan och är mellan 13 och 15 år får du ha ett lätt och riskfritt arbete. Dina föräldrar (vårdnadshavare) ska ge sitt tillstånd tillarbetet. Du ska också ha en handledare på ditt jobb som ger dig utbildning och handledning för att klara arbetet.'
Sommarjobb för dig som gått ut grundskolan och är 16-18 år
Du får ha ett normalt jobb som inte innebär att du utsätter dig för risker. Riskfyllda arbeten kan till exempel vara arbeten på hög höjd eller med djur, traktorer, motorredskap och farliga ämnen. 
Du ska ha en handledare på arbetet som ger dig utbildning och handledning för att klara arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar